Leta i den här bloggen

tisdag 18 december 2012

Mininovellen Mr X


MR X

Mr X var en skådespelare i allt han företog sig utanför sitt hems dörrar. Sitt hem betraktade han som sin absoluta privata sfär. Till professionen var han politiker och en offentlig person. Han spelade sina roller mycket väl. Folks uppfattning var att han var maktfullkomlig, karriärlysten och egoistisk.

Utanför sitt rollspel var han en mjukis, velourpappa, och galenskapare, men han hade ändå en strikt och torr moraluppfattning. Engagemanget för vad som hände i familjen var förvånansvärt stort, om man tänker på hans yrke.  Hans integritet om det privata var en av hans hörnstenar i livet. I det privata kunde han inte tänka sig att rubba en millimeter på sanningen. Där var också varje uttalat löfte en hederssak.

Men i det politiska livet gällde deras speciella regler för att värva röster i de politiska valen. Och det hanterade han väldigt väl till sitt politiska partis fromma. Det var många som inte kunde genomskåda honom. Många tyckte han var en retorikens mästare. Om han hade haft skådespeleriet som yrkesroll hade han säkert blivit erbjuden en filmroll i Hollywood. Ett briljant uttal på engelska med amerikansk dialekt bidrog till hans popularitet bland globala vänner i politiken. Hans lilla specialitet var att imitera amerikanska politiker, uppskattades av alla, utom av den som var offret, om inte denna hade rätta sinnet för humor.

Om det hade varit hans verklighet skulle det inte förvåna migom han hade fått flera Oscars för sina utmärkta rolltolkningar.

Mr. X har kanske funnits eller kanske finns i verkligheten? Det enda jag vet är att den här beskrivningen är påhittad.

Inga kommentarer: