Om Tisdagssoppa
I hans matlagning gällde inge skedmått eller centiliter utan allt tillagades på hans gehör och känsla. Och avsmakandet av anrättning pågick i ett kör. Hans ansiktsuttryck visafe direkt resultatet i sura grimaser eller glada miner. När han kände sig helt nöjd bjöd han in första bästa person att smaka på sin produkt av matlagningskonsten. Det var Tisdag och han var ute på sin sedvanliga förmiddagspromenad. Temperaturen var under tio grader kallt och kylan bet i skinnet på honom. Nu måste jag bara ha en varm god soppa till lunch. Eftersom det var Tisdag fick det bli hans egen variant av tisdagsköttsoppa, förståss. Han skar till lämplig volym av, kött, morötter och kålrötter. Han kryddade med lagerblad, pepparkorn och köttbuljong. Och som pricken över i lagade han till klimp av vispgrädde, ägg och vetemjöl och klickade i soppan.Telefonen ringde. En kompis ringde från porten och aviserade sitt besök. Det passade sig alldeles utmärkt att få en lunchgäst, som kom utifrån kylan när en varm soppa stod på bordet att bjuda på. Receptet i hans huvud var på fyra personer. Det blev lagom för de två frusna och hungriga personerna vid bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar